Concept

Concept

Iedere bezoeker van Huis aan de Werf krijgt van ons een kleine zender zodat wij hem gedurende de hele avond kunnen volgen. Door Huis aan de Werf hangen wij op strategische plekken ontvangers zodat wij kunnen zien hoe iedere bezoeker zich door Huis aan de Werf beweegt. Deze verschillende plekken gebruiken wij om de bezoeker keuzes te laten maken. Deze keuzes bevinden zich op het werkelijke niveau van de Huis aan de Werf. Deze keuzes zijn ogenschijnlijk triviale keuzes zoals “ga ik links of rechts de trap op”, “blijf ik langer op de boven verdieping of op de onder verdieping te staan” of “breng ik meer tijd aan de bar door dan bij de voorstellingen”. In deze ruimte vertellen wij onze bezoekers dat ze in een wereld rond lopen waar ze de hele tijd schijnbaar triviale keuzes maken. In onze eigen ruimte laten wij de bezoekers zien dat ze steeds keuzes hebben gemaakt maar dat elk van deze keuzes per persoon zijn gevolgd, en in detail zijn opgeslagen in een database. Ze zien hier dat zij twee minuten op het toilet hebben gezeten, tien procent van hun tijd op de boven verdieping hebben gezeten, en twee van de drie keer de linker trap hebben genomen. Op basis van deze gegevens adviseren wij de bezoeker om voortaan op een voor hem op maat gesneden manier zich door huis aan de werf te bewegen. Wij vragen ze om voortaan alleen de linkertrap te nemen en niet meer op de boven verdieping te komen omdat ze daar toch niets te zoeken hebben. Naast deze persoonlijke ervaring kunnen de bezoekers in deze ruimte ook het hele systeem zien. In deze ruimte vertellen wij de bezoeker dat de triviale keuzes in Huis aan de Werf niet triviaal waren maar dat er wel degelijk gevolgen aan deze keuzes zit. Als de bezoeker onze ruimte verlaat zal het systeem in Huis aan de Werf hem of haar aan gaan spreken op de keuzes die hij of zij maakt. Er blijken gevolgen te zitten aan eerder gemaakte keuzes. Het systeem confronteert de bezoeker op een persoonlijke manier met zijn of haar keuzes en probeert vergaande conclusies te trekken uit het gedrag van deze bezoeker. Op deze manier maken we de bezoeker bewust van hoe het volgen van iedere triviale keuze, en het creeren van een digitale identiteit duidelijke consequenties heeft voor jou culturele identiteit.

Visualisering

Concept ruimtelijke uitwerking, Huis aan de Werf

Binnen Huis aan de Werf willen we de bezoeker het idee geven dat hij op de een of ander manier keuzes maakt en dat deze keuzes bij dragen aan een algemeen beeld van de bezoeker van Huis aan de Werf. We willen hier suggeren dat er in de algehele ruimte van Huis aan de Werf iets aan de hand is en dat op de een of andere manier binnen onze ruimte de bezoeker te weten kan komen wat dit is.
Binnen Huis aan de Werf willen we een licht krans op hangen met daar op algemene statestieken gebaseerd op alle profiel schetsen van alle bezoekers binnen huis aan de Werf. Op deze krans kunnen bezoeker bijvoorbeeld lezen '1.000.000 nederlanders bevinden zich op dit moment in een bar', '2.500.000 nederlanders zijn besluiteloos' of iets dergelijks. Met deze licht krans willen we dat de bezoekers zich in het begin al afvragen waar deze data vandaan komt en hoe deze gegevens gegenereed worden. Als men in onze ruimte is geweest realiseren ze zich dat deze gegevens door hun bewegingen gegenereed wordt en dient de licht krans als een constante herinnering dat ze bij iedere beweging een keuze maken en dat deze keuze door een systeem geinterpreteerd wordt. En dat deze gegevens langzaam verander in een grijze eenheids wordt waar jeals individu niets meer aan kan veranderen.
Binnen Huis aan de Werf zelf willen we echter niet te expliciet zijn in het laten zien op welk punt de bezoeker een keuze maakt, zodat als de bezoeker onze ruimte verlaat hij het gevoel heeft dt ieder stap die hij maakt gevolgen heeft voor zijn persoonlijke profiel.


Visualisering

Concept ruimtelijke uitwerking, z25 ruimte

In onze ruimte willen we de bezoeker zijn persoonlijke reis door Huis aan de Werf laten zien maar ook hoe het systeem live data verzameld. In onze ruimte bevindt zich een groot projectie scherm en op dit schrem wordt constant alle nieuwe ingevoerde data dat het systeem binnen komt in tekst geprojecteerd. Je ziet regels als 'Kim loopt nu de bar binnen', 'Karel gaat nu het toilet in', 'Myrthe neemt nu de linker trap'. Als in dit voorbeeld Myrthe onze ruimte binnen komt ziet zij de regel verschijnen 'Myrthe loopt nu de z25 ruimte in'. Als ze dit doet filtert het systeem uit alle data entry’s haar persoonlijke geschiedenis en deze geschiedenis wordt binnen de projectie inzichtelijk gemaakt. Op het zelfde moment begint een printer voor de projectie een vel uit te printen met daar op de persoonlijke statestieken van Myrthe. Myrthe is 47 minuten in Huis aan de Werf geweest daarvan bevond zij zich 10 minuten op het toilet 30 minuten in de bar en is zij 15 keer van lokatie gewisseld. Naast deze statestieken creeren we aan de hand van deze statestieken ook een profiel schets van Myrthe. Als Myrthe bijvoorbeeld heel lang op het toilet heeft gezeten bestempelen we haar als een gesloten persoon. Wellicht krijgt Myrthe ook op deze print-out een advies hoe zij zich in de toekomst zal moeten gedragen, en met wie zij in Huis aan de Werf om moet gaan.
Deze profielen willen we baseren op een zelfgemaakt profielen systeem. Dit systeem is gebaseerd op het enneagram, en bevat conclusies die gebaseerd zijn op het feitelijke niveau van de fysieke ruimte en conclusies gebaseerd op een aantal persoonlijke eigenschappen die wij aan de verschillende ruimtes toekennen.
Qua vormgeving kijken we nog hoe we precies het hele systeem en de persoonlijke geschiedenis van de bezoekers vorm gaan geven. Blijft de persoonlijke geschiedenis van ieder persoon in de ruimte op het beeld staan zolang hij in de ruimte is of verdwijnt dit als hij geprint is? In welke vorm laten wij deze geschiedeins zien, en in welke vorm laten wij de binnen komende data van het systeem zien ?